Wat is vilt ?

Een niet geweven stof die ontstaat door het samenpersen van wol met behulp van vocht en zeep.

Vilten is een eeuwenoude techniek . In de grafheuvels van Pazyrijk , in het Altajgebergte ( Rusland ) , zijn vilten gevonden van 500 jaar voor Christus.

De Nomaden in dit gebied maakten van vilt vloerkleden en tenten ( de z.g. yurts )

In Turkije werden veel schaapherdersmantels gemaakt.

voor het maken van vilt heb je nodig :

-         schapenwol

-         water

-         olijfzeep

-         de warmte van je handen

De al dan niet geverfde wolvezels worden zo neergelegd dat ze elkaar overlappen . Afhankelijk van de gewenste dikte ,  in meerdere lagen.

Door wrijving , warmte en vocht veranderen de losse vezels in een duurzame stof.

Verrassend zijn de vele mogelijkheden die deze techniek biedt .

Naast de traditionele toepassingen is er een stormachtige ontwikkeling zowel in de kunst als in kleding .

180 / 55 wol ( vilt ) 

Wat is papier / zijde batik ?

Batiks zijn stoffen die voornamelijk tot kleding verwerkt worden in o.a. Indonesië , Maleisië , Thailand etc. Deze eeuwenoude traditie en techniek is van generatie op generatie overgedragen.

Batikken is een hele oude kunstvorm . Er zijn doeken gevonden in India en centraal Azië die meer dan 2000 jaar oud zijn .

De  basisstof voor deze techniek is voornamelijk zijde , waarop men een patroon aanbrengt met bijenwas. Vervolgens wordt laag voor laag  verf of   was aangebracht . Deze procedure wordt, afhankelijk van de complexiteit én het aantal kleurlagen , herhaald tot het gewenste resultaat is bereikt.

In de hier geëxposeerde papierbatiks is  zijde gebruikt in combinatie met diverse soorten papier ( o.a.handgeschept en zijdepapier ) bijenwas en parafine .

 

Zijdeschilderen

Al in de 27 e eeuw voor Chr. is in China de zijdeteelt ontwikkeld . 2500 jaar lang hebben de Chinezen hun geheim zorgvuldig bewaard . Pas rond het begin van onze jaartelling kwamen er via de zijderoute voor het eerst zijden stoffen naar Europa en in de 6e eeuw begon hier de zijdeteelt . Een eeuwenoude techniek dus , die via Frankrijk en Duitsland naar ons land is overgewaaid.

De natuurzijde en de prachtige tinten Franse verf die we gebruiken zorgen voor verrassende resultaten. De sterk vloeibare verf wordt met een penseel aangebracht op de opgespannen zijde . Effecten worden verkregen door laag over laag , alcohol en kleurmenging op de zijde .